Lancering van het Manifesto voor vrije en eerlijke handel door de Europese industrie, als aanzet voor de manifestatie in Brussel

Brussel, 10 februari 2016

Europese werknemers, vakbonden en werkgevers lanceren vandaag een Europees Manifesto van de industrie voor vrij en eerlijk handelsverkeer, naar aanleiding van een mars in Brussel  volgende maandag 15 februari. Deze mars moet de beleidsmakers ertoe aanzetten om Chinese dumpingpraktijken in de Europese Unie te stoppen, en een erkenning van markt economie status (MES) voor China te verwerpen.

Milan Nitzschke, woordvoerder van AEGIS Europe, stelt , “ Europese werknemers, vakbonden en werkgevers scharen zich samen achter een duidelijke boodschap voor Brussel: China is geen markt economie. De EU kan China deze status niet toekennen. Chinese dumping praktijken vernietigen jobs in Europa en ondermijnen vrije en eerlijke handel. Europa kan zich niet veroorloven om tot 3,5 miljoen banen te verliezen en 228 miljard euro aan BNP waarde in te boeten. Dat is de reden waarom we dit Europees Manifesto van de industrie voor vrije en eerlijke handelvandaag voorstellen, en waarom we samen marcheren op 15 februari door de straten van Brussel.”

AEGIS Europe is een koepelorganisatie van 30 Europese industriële sectoren waaronder staal, aluminium, keramiek, glas, zonnepanelen en fietsen, die een gezamelijke omzet van 500 miljard euro realiseren en miljoenen jobs verschaffen.   Het manifesto verklaart: “werknemers, werkgevers en vakbonden verzetten zich unaniem tegen de erkenning van China als markt economie totdat China werkelijk de vrije marktwerking toelaat. Wij roepen het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie op om JA te zeggen tegen het behoud van jobs en eerlijke handel!”

Als verduidelijking van het Manifesto zegt Nitzschke: “De Europese Commissie minimaliseert de reusachtige schade die MES kan berokkenen aan de werkgelegenheid en de groei in Europa. Zij verschuilt zich achter formaliteiten om China te vriend te houden.  De Juncker Commissie houdt vast aan de beginselen van betere regelgeving, en net daarom moet zij een alomvattende impactanalyse uitvoeren van China MES, waaronder een brede en openbareraadpleging. Ons Manifesto brengt de argumenten naar voor waarom MES voor China in 2016 moet verworpen worden.”

China dumpt meer goederen op de Europese markt dan op enige andere markt in de wereld. Meer dan 75% van alle anti dumping maatregelen in de EU zijn tegen China gericht.

De manifestatie in Brussel vertrekt om 11:30 uur op het Schuman plein, rechttegenover het gebouw van de Europese Commissie en de Raad van Europa.

Een persconferentie zal plaatsvinden om 9 uur am in het congrescentrum Résidence Palace,  zaal Maalbeek, wetstraat 155 te Brussel.

Informatie over de manifestatie

Link naar de Media Briefing

Link naar het Manifesto